"ASLINDA HİÇBİR ŞEY ÇÖP DEĞİLMİŞ"

Okul Tarafından Gerçekleştirilen Örnek ve Özgün Uygulama/Proje Ekibi öncülüğünde başlatılan geri dönüşüm çalışmaları kapsamında, yemek atıklarından yapılan 'kompost' çalışmalarına katılan gönüllü öğrenciler, "aslında hiçbir şey çöp değilmiş" diyerek şaşkınlıklarını ifade ettiler.

13.01.2020 298

Yaşadığımız Dünya'da en büyük sorunlarımızdan biri de çevre kirliliği ve azalan doğal kaynaklar. Bireyler olarak bu Dünya mirasına sahip çıkamazsak gelecek nesiller için yaşanılabilir bir çevre şansı zor olacak. Gerek; hava, su, toprak kirliliği gerekse; radyoaktif kirlilikler kaynaklarımızın hızla kullanılamaz hale gelmesine sebep olmakta. Bu açıdan geleceğimiz olan öğrencilerimize çevre kirliliklerinin oluşturduğu faktörleri fark ettirmek ve kirlilikleri azaltmak için yapabileceklerini gösterebilmek ve yine geri dönüşümün önemini kavratmak adına "kompost" çalışması gerçekleştirdik.

Okul Bahçesinde Uygulandı

Okul yemekhanesi işbirliği ile başlattığımız kompost çalışmasında yemekhaneden çıkan organik atıkları belirlenen noktada biriktirdik. Gönüllü bir grup öğrencimizin katkılarıyla yaptığımız çalışma kapsamında bahçede dökülen yapraklar toplandı. Kompostumuza karbon kaynağı için gazete atıklarını kullandık ve bu malzemeleri belirlediğimiz alanda aralarına toprak serpip nemli ortam sağlamak adına sulayarak karışım oluşturduk ve ara ara karıştırıp, sulayarak süreci takip ettik. Bir süre sonra karıştırdığımız organik atıkların ayrıştığını gönüllü öğrencilerimizle gözlemlerken; okulumuzdaki diğer öğrencilerin de süreci gözlemlemelerini ve gönüllü öğrencilerden süreçle ilgili bilgi almalarını sağladık.

 

Öğrenciler Evlerinde de Uygulayacak


Böylece çevreye bırakılan her atığın aslında bir çöp olmadığını ve geri dönüştürülerek değerlendirilebileceğini öğrencilerimiz anlamış olmakla birlikte bu çalışmayı evlerimizde de çok kolay bir şekilde uygulayabileceğimizi bahçemiz olmasa bile evde çöpe atarken organik atıkları ayrı atarak çöp toplama alanlarında metan gazı salınımını azaltarak katkı sağlayabileceğimizi ifade ettik ve gösterdik. Geri dönüşüm yapılabilecek birçok malzemenin olduğunu (cam, plastik, kağıt gibi) yeri geldikçe derslerimizde işlerken; bu son çalışmayla birlikte organik atıkların da doğayı kirletmesi bir yana, doğal gübre olarak kullanılabileceğini öğrencilerimiz uygulamalı olarak görmüş oldu. Çalışma sonunda pek çok öğrenci, çalışmayı evlerinde de yaparak doğaya katkı yapmak ve bahçelerine doğal gübre yapmak için "kompost" çalışması yapmaya başladı.

13-01-202013-01-202013-01-202013-01-202013-01-202013-01-202013-01-2020